Hoppa till sidans innehåll

Vad är Far?


Fysisk aktivitet på recept

Du kan få ett recept på fysisk aktivitet utskrivet av din läkare eller annan legitimerad vårdpersonal. Fysisk aktivitet på recept riktar sig till den som behöver öka sin fysiska aktivitet.

Receptet är en individanpassad ordinination som skrivs ut som ett komplement till, eller som ersättning för läkemedel och annan behandling och kan vara aktivitet på egen hand eller hos någon friskvårdsaktör.

Förebygger och förbättrar

Fysisk aktivitet har bevisad effekt att kunna förebygga eller förbättra ett trettiotal sjukdomstillstånd som till exempel högt blodtryck, kärlkramp, diabetes, benskörhet, reumatiska sjukdomar, ont i ryggen och depression.

De positiva effekterna uppnås oavsett ålder eller träningsvana.

Vänd dig till din vårdcentral eller sjukgymnast om du vill få hjälp att bli mer fysiskt aktiv. Tillsammans med vårdpersonalen kommer du fram till lämplig fysisk aktivitet för dig kopplat till din diagnos eller dina besvär. I receptet står det hur länge, hur ofta och hur hårt du bör träna samt lämplig aktivitet för att få det resultat som vill uppnås.

Många olika träningsformer

www.farskane.se finns en databas med ett stort utbud av olika aktivitetsformer. Exempel är promenad, stavgång, simning, vattengymnastik, styrketräning, spinning, bangolf, boule, dans, qigong och yoga.

Det finns också möjlighet att söka efter tex motionsspår för att få exempel på var man kan motionera på egen hand. Sedan våren 2018 finns också möjlighet att få vandring på Skåneleden på recept.

 

Uppdaterad: 10 JUL 2018 10:12 Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

 

Postadress:
Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link