Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

FC Rosengård gör integrationssatsning

2018-12-14 10:42

”Alla borde få spela fotboll”
  • Uppdaterad: 14 DEC 2018 10:42

 

Publicerad 

Idrotten ska underlätta för nyanlända och personer som befinner sig i etableringsprocessen att komma in i det svenska samhället.

– Man får nya vänner och alla samarbetar. Det är här i Rosengård jag bor så jag ville vara med i detta laget. Alla ska ha rätt att spela fotboll, säger Tasnim Iskander som spelar i FC Rosengård.

Fotbollsklubben FC Rosengård har nästan 13 års erfarenhet att arbeta med olika sociala projekt riktade till ungdomar som på olika sätt befunnit sig i utanförskap. Nu har klubben ansökt om medel för en ny integrationsinsats.

– Vi har fotbollar, västar och ledare. Vi vet att det kan vara tråkigt att hamna på en förläggning och att få dagarna att gå innan man vet om man får stanna eller inte. Därför kände vi att vi kan hjälpa till. Fotbollen och andra lagidrotter har ju en fantastisk förmåga att få folk att bli inkluderade. Det ingår i vår klubbs kärnverksamhet, säger Klas Tjebbe som är klubbdirektör för FC Rosengård.

Pengar från regeringen

Förra året gav regeringen 32 miljoner kronor till idrottsrörelsens arbete med etablering av nyanlända. Under höstens akuta flyktingsituation avsatte regeringen ytterligare 20 miljoner.

Från och med i år får idrottsrörelsen 64 miljoner kronor årligen för att stödja svensk idrotts insatser för att nyanlända snabbare ska komma in i samhället.

Av dessa medel har Skåneidrotten hittills fått 4.640.000 kronor. Bland annat har Skåneidrotten anställt Thomas Tecle som idrottskonsulent med särskilt fokus på integrationsarbetet.

Samarbete med skolor

– Det handlar ofta om att idrottsföreningar samverkar med boenden för ensamkommande flyktingbarn. Men vi ser också samverkansformer med skolor och förberedelseklasser där nyanlända går, säger han.

Pengarna fördelas till föreningar och verksamheter som arbetar med integration.

Diana Vlashi spelar i FC Rosengård, och hon tycker att det har lärt henne en hel del.

– Våra tränare är jättesnälla. Jag har bara spelat i ett och ett halvt år men jag har lärt mig jättemycket. Dom säger ”kämpa på. Försök bli bättre”.

FÖRENINGARNA SÖKER PROJEKTPENGAR

I Skåne kan idrottsföreningar som vill engagera sig söka medel på tre olika sätt:

· För egna satsningar och ideér

· Skåneidrottens satsningar i samarbete med kommuner, arbetsförmedlingen eller frivilligorganisationer.

· Utbildning i integration och ledarskap.

Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss