Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Dalby GIF: Äldre flickor ”oerhörd attraktionskraft” för att få yngre att stanna kvar inom fotbollen

2018-12-10 13:41

Blandade grupper eller separata pojk- och flicklag? Vi ställde frågan till fotbollsföreningar i Lunds kommun. Dalby GIF har testat olika sätt att få flickor att börja och stanna kvar inom fotbollen.
  • Skapad: 10 DEC 2018 13:41
Från Sydsvenskan 
LUND

Dalby GIF: Äldre flickor ”oerhörd attraktionskraft” för att få yngre att stanna kvar inom fotbollen

Blandade grupper eller separata pojk- och flicklag? Vi ställde frågan till fotbollsföreningar i Lunds kommun. Dalby GIF har testat olika sätt att få flickor att börja och stanna kvar inom fotbollen.

Dalby GIF har provat sig fram för att få flickor att börja och stanna kvar inom fotbollen. Äldre tjejer som förebilder är viktigt. Här tränar flickor 06-07 med damspelare från A-laget som tränare.Bild: Hussein El-alawi
Under hösten har Sydsvenskan i några artiklar uppmärksammat fotbollsklubbars inställning till att flickor och pojkar tränar tillsammans och möts på fotbollsplanen under matcher.
För att få en heltäckande bild av hur olika föreningar i kommunen resonerar kring detta ställde vi frågan till ett antal klubbar i kommunen.
Dalby GIF har de senaste sju åren provat sig fram när det gäller flickors träning, berättar ledarrekryteraren Arne Johnson.
– Det svåraste har varit att hitta en modell för att få igång uthålliga flickgrupper. Vi testade att låta pojkar och flickor starta tillsammans men efterhand försvann flickorna, gissningsvis för att de inte trivdes. Nästa år startade vi en ren flickgrupp. Den minskade också efterhand och då lät vi de återstående gå in i killgruppen. Även då tappade vi alla flickorna innan säsongen var över.
Nu låter man istället flera årskullar flickor träna tillsammans. De första åren går de i vad som kallas Fotbollsskolan.
– En erfarenhet vi har gjort är att det måste vara en viss mängd spelare för att det ska upplevas attraktivt. I år har flickor födda 2010-13 tränat tillsammans på samma plan, men de är uppdelade i två grupper eftersom fyra år är en för stor skillnad, säger Arne Johnson.
Vid årsskiftet går flickor 10-11 vidare från Fotbollsskolan och bildar ett eget lag i föreningen.
– Och nästa år i april fyller vi på med flickor födda 2014 till Fotbollsskolan och sedan 2015. Och då lösgörs flickor 12-13 och blir ett eget lag.
Just nu har föreningen ungefär 15-20 flickor i 10-11-laget, och något färre i 12-13-gruppen.
Klara Asterland spelar i damlaget för Dalby GIF. Här tränar hon Märta Tjörnstrand, Tilde Nolvi Holmsten och Maja ”Maggie” Landström i F06-07-laget.Bild: Hussein El-alawi
Något som Dalby GIF också upplever är positivt för att flickorna ska fortsätta med fotbollen är att äldre tjejer går in som tränare eller tränarassistenter.
– Ett antal spelare i A-laget som är 18-19 år följer laget för flickor födda 06-07. De här spelarna har ju en oerhörd attraktionskraft för de yngre. Det kommande året är det möjligt att några flickor i 06-07 kan vara assisterande i Fotbollsskolan, säger Arne Johnson.
Frågan om flickor kan träna i pojkgrupper, till exempel på grund av ett syskon går där, har kommit upp genom åren i Dalby GIF.
– Vi har inga synpunkter på det utan ber föräldern själv bevaka att dottern trivs. Detta har sedan inte varat jättelänge, utan flickan har gått över till flickgruppen eller slutat.
En eftermiddag i veckan ordnar föreningen teknikträning för ”de mest passionerade” spelarna mellan 10 och 13 år, med den tidigare MFF-spelaren Jörgen Ohlsson.
Då tränar killar och tjejer tillsammans men i Dalby GIF finns inga blandade lag i seriespel.
Läs mer: Här möts killar och tjejer på fotbollsplanen
– Huvudanledningen är att efterhand som barnen växer och blir ungdomar blir också den biologiska/fysiska skillnaden, till exempel muskulärt, större.
Några damspelare i A-laget som är 18-19 år följer laget för flickor födda 06-07. ”De här spelarna har ju en oerhörd attraktionskraft för de yngre”, säger ledarrekryteraren Arne Johnson.Bild: Hussein El-alawi
F06-07-laget i Dalby GIF redo för träning i novemberrusket.Bild: Hussein El-alawi
Nickträning i mörkret.Bild: Hussein El-alawi
Sara Martelius
Hussein El-Alawi

https://www.sydsvenskan.se/2018-12-07/dalby-gif-aldre-flickor-oerhord-attraktionskraft-for-att-fa?redirected=1


Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss