Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Projekt Equalizer i Malmö - aktivitetsytor för alla

2018-10-17 21:55

  • Uppdaterad: 17 OKT 2018 21:55

Sydsvenskan 

Uppdrag: Tjejerna ska våga ta plats

Störningar är vägen fram till att få Malmös aktivitetsytor att bli till för just alla. Åtminstone en väg.
– Insamlingsmetoden har visat sig vara det mest intressanta och kanske är det viktigaste verktyget, säger Karin Book vid Malmö universitet.

LB07- och Olympicspelare möts i lekfull träning på Lindängens aktivitetsplan.Bild: Patrick Persson
Karin Book är lektor i idrottsvetenskap och kulturgeograf och en av dem som driver projektet Equalizer, vilket syftar till att studera och utveckla och framför allt integrera multisportplaner, skateparker och utegym.
Forskarnas arbete korsbefruktas med praktiskt samarbete med Malmö stads fritidsförvaltningar och föreningar i staden.
Bakgrunden till Equalizer är inte överraskande.
– Det byggs många ytor, men användandet är begränsat till killar i en viss ålder. Offentliga ytor ska vara till för alla och väldigt många rör sig för lite, till exempel är gymnasietjejer alltför inaktiva, säger Karin Book.
Med hjälp av ideella grupper som ”Möllans basement” och ”Tjejer i förening”, har forskarna hittat en metod att komma närmare varför det ser ut som det gör – och vad man kan göra. Och där störningar är ett centralt verktyg.
– Vi kallar det så. Grupper av tjejer har kommit till utegym och multisport. De har gått in och använt platsen och känt hur det kändes. Vilka problem som fanns. Vad hände och vilka problem som fanns, säger Karin Book.
Elisabeth Högdahl (Lunds universitet), Karin Book (Malmö universitet) och Åsa Samuelsson (Nyréns arkitektbyrå) inbegripna i engagerat resonemang.Bild: Patrick Persson
De har de gått in och kört ett dansprogram – eller gått in och spelat fotboll. Allt för att se vilka normer som råder på platsen. Vem som dominerar och varför det ser ut så och vad det innebär för dem som inte var med.
– Det handlade om att bryta en gräns. Alla blev förvånad, det blev fnitter. Men när de väl tagit sig över det , började det hända saker. Det blev en integration mellan grupperna, säger Elisabeth Högdahl, etnolog och lektor i service management vid Lunds universitet.
– Vi processade erfarenheterna i workshops. Tjejerna fick berätta hur det kändes, vad de upplevde, säger Karin Book.
– Det blir en kroppslig känsla. Att man inte hör till. Något man inte får. Men det är ingen som stoppar en, ingen blir arg, men man undviker att göra vissa saker. När man väl bröt mönsterna visade sig att de tuffa killarna var ganska osäkra, säger Elisabeth Högdahl. Tjejerna blev glada när de väl trätt över gränsen.
Det har visat sig att den fysiska gränsen – multisportplanerna omgärdas av staket eller sarg – har varit väldigt påtaglig.
Här kommer samarbetspartnern Nyréns arkitektkontor in.
– Därför har vi här satt basketkorgar utanför som vänder sig både inåt och ut från planen. Dessutom på olika höjd och storlek. Det gäller att twista aktiviteten, säger Åsa Samuelsson, arkitekt.
Basketkorgar som är vända åt fel håll och fritidschefen Johan Hermansson visar prov på basketteknik med fotboll.
Den här ljuva brittsommarkvällen leder mjukt formade gröna linjer i asfalten oss till multisportplanen på Lindängens idrottsplats. De är också en del i det man kallar ”grönt ljus”, faktiska ombyggnader vid just den här planen samt den vid Södervärn.
– Den gröna linjen är ett sätt att leda fram folk och hitta platsen. Folk började cykla i linjens mönster så fort vi målat den. De här idrottsplatserna ligger ofta ganska avskilt. Det gäller att bryta den fysiska barriären, det ska inte vara så dramatiskt, säger Karin Book.
– På Södervärn har vi också banderoller med bilder från när det var dans där och det ger en konstant närvaro av tjejerna. Vi vill också skapa utegymsslingor i stället för fasta platser. Allt för att göra det lekfullt att komma in, säger Åsa Samuelsson.
– Där hade vi också tjejer från Möllans Basement som efter en utbildningsförmiddag mötte spelare från Malbas och lirade basket för första gången, berättar Malin Eggertz Forsmark, chef för fritidsförvaltningens föreningsavdelning.
Uppmaning till tjejer att spontanidrotta vid Södervärn i Malmö.Bild: Max Wiman
Den här aktiviteten på Lindängen är inte heller en ”störning” – om Sydsvenskan varit med på en sådan, skulle själva syftet ha kunnat påverkas – utan en del av LB07:s engagemang i området och ett samarbete med BK Olympic.
För Equalizer är sammanvävt med Malmö stad – fritidsförvaltningen – och då som i detta fall föreningslivet.
– Vesna Rosell i LB07 har jobbat med allaktivitetshuset och fritidsgårdarna för att få till ett sätt att få tjejerna att våga. Jag behöver inte ha fotbollskläderna på mig, det ska bygga på lekfullhet och kreativitet, säger Malin Eggertz Forsmark.
– Vi har kört bollsport för tjejer sedan våren 2016. Lite basket, men mest fotboll. De har gillat det. Men de var ledsna att det inte fanns lag i Olympic, så Fadi Awni Ali startade upp lag här och de gick in i Olympics verksamhet. Det är ett sätt från oss att få klubbarna närmare varandra.
Tjejer från LB07 spelar fotboll vid Lindängens IP.Bild: Patrick Persson
Idag finns tjejer i åldrarna 9-16 år och tre lag i seriespel. Den här aktiviteten innebär att yngre Olympictjejer får umgås med äldre från LB07; lekfull träning, snack och korvgrillning.
– För oss är det här ett bra hjälpmedel. Det är gränsöverskridande. Vi är i en stad, vi använder stadens platser. Vi vill se volymer av besökare, vad som händer när de yngre möter de äldre, vad som händer när vi blir många. Vi sliter med den här frågan, men har ändå svårt att få jämn fördelning av våra resurser. Det här har gett oss en eftertanke när vi jobbar med våra anläggningar och lär oss när vi gör nya platser, säger Malmös fritidsdirektör Johan Hermansson.
Forskarna gläds åt samarbetet med Malmö stad och det hela kommer inom kort att få en utvidgning till Lund.
– Vi tror inte en insats gör skillnader, men det går att med olika metoder programmera om beteenden och normer utan stora kostnader. Det gäller att göra små störningar på många platser för att få ett större mönster till slut. Det gäller att få brukarna att stanna upp och reflektera, att störa normen. Och även påverka ett krympande föreningsliv.
– Det gäller att samverka med alternativa organisationsformer och skolan. Det kan vara semiorganiserade strukturer som inte behöver vara traditionella idrottsföreningar. Jag utbildar bland annat lärare i idrott och hälsa. Jag säger ”ut och visa staden och närområdet så ungdomarna lär sig använda dem”, summerar Karin Book.
FAKTA

Equalizer

Ett forskningsprojekt med underrubriken "Ett redskap för jämställda och inkluderande aktivitetsplatser" som sker i samarbete mellan universiteten i Malmö och Lund av forskare med fokus på idrott, plats, makt och jämställdhet samt Nyréns arkitektkontor.

Projektet, som inte har ett givet avslut, finansieras och redovisas till Vinnova som är Sveriges innovationsmyndighet, som jobbar med innovationsprojekt och forskning som ska utveckla nya lösningar. Tre miljarder fördelas årligen mellan företag, offentliga aktörer och andra organisationer.

Partners är Malmö och Lunds kommun. Samskapare är bland annat organisationerna "Möllans Basement" och "Tjejer i förening".

Utgångspunktera är genusproblematik och plats och de normer de bär med sig.

https://www.sydsvenskan.se/2018-10-13/uppdrag-tjejerna-ska-vaga-ta-plats

Max Wiman
Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss