Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

GDPR - Dataskyddsförordningen


I Sverige kommer GDPR,(General Data Protection Regulation), att ersätta Personuppgiftslagen (PUL). Syftet med Dataskyddsförordningen är att enskilda ska få större kontroll över sina personuppgifter samtidigt som företag bara behöver förhålla sig till ett regelverk när de verkar i flera EU-länder.
Dataskyddsförordningen kommer att kompletteras med nationella regler, bland annat med avseende på barns möjligheter att själva lämna samtycke till lagring och behandling av deras personuppgifter.

Alla som på något sätt behandlar, det vill säga till exempel samlar in, sparar, läser, sammanställer personuppgifter bör känna till de nya reglerna och göra anpassningar därefter. Även i nya dataskyddsförordningen kommer man få behandla personuppgifter med stöd av samtycke från de registrerade, men kraven för ett giltigt samtycke skärps vilket medför att befintliga samtycken kanske inte längre gäller. För de som inte följer de nya reglerna väntar dryga böter.

 

Vad innebär detta för Idrotten?
För idrotten innebär de nya reglerna hårdare regler kopplat till vilka personuppgifter som får behandlas inom en organisation. Detta påverkar samtliga ställen där personuppgifter finns till exempel våra medlemsregister, tävlingssystemet, resultatlistor, licensregister eller liknande. Personuppgifter kan var uppgifter om namn, personnummer, e-postadresser, bilder eller liknande som går att hänföra till en särskild fysisk person.

Vad gör Riksidrottsförbundet?

  1. I dagsläget arbetar vi i huvudsak i 2 parallella spår, där vi tror att båda är viktiga vägar framåt.1. Att vara med i och påverka de utredningar som pågår, framförallt hos Socialdepartementet. Vi arbetar för att eventuellt kunna få undantag för viss behandling av personuppgifter inom idrottsrörelsen.
  2. Titta på om det går att ta fram hjälpmedel för hur vi inom idrottsrörelsen kan hantera GDPR såsom exempelvis standardförslag till informationstexter eller samtycken. Vi tittar även på om vi kan underlätta administrationen kring hanteringen med hjälp av IdrottOnline.

Vad bör du göra?
I alla led inom idrotten behandlas personuppgifter i olika sammanhang. Redan nu bör du fundera på vilken typ av behandling av personuppgifter som görs i din organisation och förbereda dig på de förändringar som nya förordningen kommer innebära. I Datainspektionens vägledningsdokument
Förberedelser inför EU:s dataskyddsförordning finner du till exempel 13 frågor att ta ställning till kopplat till detta. För att få en bra överblick av ert nuläge av vilken typ av personuppgifter som behandlas kan ni börja med en kartläggning som kan innehålla:

  • En förteckning över vilka personuppgifter ni behandlar
  • En kartläggning av organisationen som visar vilka personer, funktioner eller aktörer som hanterar personuppgifter
  • En genomgång av vilka IT-system som lagrar personuppgifter samt hur dessa kommunicerar internt och externt

Läs här RFs eget dokument rörande GDPR. (obs - datum för anmälan syftar till 2017 så detta är inaktuellt)

Utöver detta rekommenderar vi att du läser på om nya Dataskyddsförordningen i stort så du får en egen första bild om vilken typ av förändringar som detta kommer innebära.

Användbara länkar från Datainspektionen: 
Förberedelser inför EU:s dataskyddsförordning
Introduktion till dataskyddsförordningen
Information om dataskyddsförordningen
Frågor och svar om dataskyddsförordningen

 

Uppdaterad: 20 NOV 2017 11:59
Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss