Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Barnens spelregler - I samarbete med BRIS


Alla måste lira utifrån barnens spelregler 

 

Barnens spelregler har tagits fram av Riksidrottsförbundet och Bris. Det är en bok med sju regler som fungerar som stöd till både barn och idrottsledare och vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt. 

 

Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne. Musse Hasselvall, jujitsu, Johanna Ojala, längdskidor, Stefan Holm, höjdhopp, Linnéa Claeson, handboll, Anders Eriksson, enduro, Noha Berhan, basket, Peder Fredricson, ridsport.

–I en gemensam satsning vill vi göra det enklare att göra rätt och öppna upp för samtal om hur vi tillsammansskapar en trygg idrott – utifrån barnets rättigheter. Vi hoppas att Barnens spelregler kan hjälpa till att ge liv åtsådana samtal, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Trygg idrott handlar också om att barn har rätt till information och verktyg så att de känner sig trygga med vart de kan vända sig, och att det finns vuxna som lyssnar när något känns fel.

–Det är tydligt i barnens samtal till Bris hur viktig idrotten är i mångas liv. Men deras vittnesmål visar också attidrotten behöver göra mer i trygghetsfrågor. Vår förhoppning är att Barnens spelregler kan bli ett viktigt redskap iarbetet för en trygg idrott för alla barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.


Barnens spelregler är: 

1.Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
2.Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.
3.Alla barn har rätt till stöttande vuxna.
4.Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp.
5.Inget barn ska bli utsatt för våld.
6.Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier.
7.Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening

 

Varje dag, året runt går 145 000 barn till träningen eller tävlingen för att få uppleva koncentrationen, utmaningen, gemenskapen och glädjen. Undersökningar visar att 93 procent av alla barn tycker att det är bra eller mycket bra gemenskap i laget eller träningsgruppen och 96 procent av alla barn tycker det är ganska eller mycket roligt med sin idrott. Alla barn har också rätt att vara med och påverka hur saker och ting går till.

Barnens spelregler ska bidra till en trygg idrott där alla barn längtar till sin idrott. Här kan du läsa mer: www.barnensspelregler.com

Barn som känner att något inte går rätt till i sin idrottsförening kan alltid kontakta Bris på chatt, mejl eller telefonnummer 116111 och vara anonyma.

Bris har i samverkan med RF inrättat en stödlinje för idrottsledare Telefonnummer till stödlinjen hos Bris är 077-44 000 42

Vid frågor kan ni kontakta Skåneidrottens sakkunnig inom barn och ungdomsidrott, Martin Edbladh.

Mail: This is a mailto link Tele: 010-476 57 49

För mer information om Barnens spelregler kontakta

Anna Setzman Pressansvarig Riksidrottsförbundet 070-564 52 16 

Anna Holmqvist Pressekreterare Bris 070-799 95 06

Uppdaterad: 29 JAN 2018 13:26 Skribent: Alexander Holmquist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss