Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Barnidrottskonvent 2019

  • Uppdaterad: 13 DEC 2018 16:19

Välkomna till Barnidrottskonvent 2019 den 10 februari, kl. 13-17, Quality Hotel View, Hyllie, Malmö.

#Bik19 är den fjärde upplagan och en dag i barnidrottens tecken med temat "en modern idrottsförening engagerar". Ni kommer ta del av högklassiga föreläsare som både presenterar det senaste inom sitt ämne och lyfter egna erfarenheter. Varmt välkomna! #BIK19.

BIK 19 – Barnidrottskonvent, årets bästa träffpunkt för barn- och ungdomsidrott Malmö 10/2 2019 tema: den moderna föreningen!

Du kommer möta konkreta/goda exempel, forskning i framkant på ett lättsamt sätt och dessutom stjärnglans! Anmäl dig som som "kommer" eller "intresserad" för att få veta alla detaljerna först! Detta är utan tvekan årets viktigaste barnidrottsträff, se till att HELA din förening kommer, sprid, dela, gilla, tyck osv; du gör nytta för din förening!

Föreläsningarna startar kl 13:00 och dagens sista punkt slutar cirka 17:30. Men vi startar dagen med drop-in klockan 12:30. Hoppas vi ses den 10 februari!

Föreläsning 1

Anton Landehag, Ungdomsbarometern: Presenterar rykande färsk uppföljning av rapporten "Kom in i matchen – Dagens ungdomsgeneration och föreningsidrotten".

2016 presenterade Ungdomsbarometern uppseendeväckande siffror om unga i idrotten, som t.ex. Mer än var fjärde ung anger att "tävla är helt oviktigt" och att mer än 50% har "för att det är roligt" som främsta orsak för att idrotta. Nu kommer uppdaterade siffror - ser vi någon utveckling eller förändring?! Har gruppen som vill börja idrotta "bara på skoj" ökats från 23% som det var sist?

Föreläsning 2

Mats Trondman: "Nutidens ungdomar i idrottsrörelsen, hur kan vi skapa moderna idrottsföreningar som attraherar, behåller och utvecklar?!" Mats Trondman är professor i kultursociologi vid Växjö Universitet och en av landets populäraste föreläsare inom barn- och ungdomskultur. Med mycket inlevelse och humor föreläser Mats om ämnen som identitet, ungas utsatthet, barndom och tonår – om den förlängda ungdomstiden och dess konsekvenser, hur har barn och ungdomar det i Sverige idag? Hur kommunicerar barn och ungdomar? Hur får vi våra barn att bli mer engagerade? Vad är och gör en bra vuxen?.

Mats Trondman menar att vuxna måste ”våga” vara vuxna, och diskutera, lyssna och vara närvarande med de unga. De måste skapa relationer och visa att de tar de unga på allvar. Samtidigt måste vuxna också utmana de unga, säger han.

Seminarier (välj ett alternativ)

Seminarie 1: Nicolas Lunabba: "Helamalmö - inkludering och delaktighet i praktiken"

Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig i Helamalmö, berättar om sitt arbete med samverkan i Malmö stad där ett litet projekt nått stor framgång för ungas delaktighet och inflytande.

Seminarie 2: Röda korsets ungdomsförbund: "Är du medspelare?". Isabel Expósito och Katarina Johansson Eiben presenterar en mycket konkret och användbar metod för att göra Barnkonventionen verklig och levande i lag och träningsgrupper. Kolla om detta är en vinnarmetod för er, i så fall finns chans att kostnadsfritt få stöd med metoden i just er förening.

Seminarie 3: Professorerna Susanna Hedenborg och Johan R Norberg: ”Barnkonventionen och föreningsidrotten – en handbok för idrottsledare” Författarna till Unicefs bok berättar om innehållet och ger en överblick över hur barnkonventionen kan tolkas och konkretiseras i en idrottslig kontext.

Föreläsning 3

Vikten att få vara sig själv - inkluderande idrott för alla.
Dagens sista punkt kommer handla om hur det är att känna sig ovälkommen till eller i idrotten, på grund av gamla normer och regelverk. Vi gästas av Caroline Jönsson leg psykolog, Sofia B Karlsson sakkunnig i jämställdhet och jämlikhet på Riksidrottsförbundet, Julle och hans mamma Petra samt Noel Filén-Hammarström som alla har värdefulla erfarenheter i ämnet. Under eftermiddagen kommer vi diskutera hur föreningslivet och idrotten skulle kunna arbeta och stödja personer som idag inte är eller känner sig inkluderade


Anmäl dig nu! ANMÄL DIG HÄR - bit.ly/BIK-19 - SISTA ANMÄLNINGSDAG 2019-02-03

Ladda ner inbjudan.pdf här

Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss