Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Dyrare idrott för barn och ungdomar

Idrott kostar allt mer för barn och ungdomar i Sverige. Eftersom möjligheterna att idrotta är ojämnt fördelade riskerar ökade kostnader att förstärka dessa skillnader. Det konstaterar Centrum för idrottsforskning i en regeringsrapport.
  • Uppdaterad: 29 JUN 2016 08:52

Kraven på landets idrottsföreningar att bli mer professionella ökar. Samtidigt sker också en utveckling i idrottsföreningarna mot att betrakta medlemmarna mer som kunder än som just medlemmar.

Resultatet blir att fler och fler idrottsföreningar antar företagsliknande former med anställd kanslipersonal, utbildade tränare och så vidare. Utvecklingen leder till högre kostnader, vilket i sin tur tvingar föreningar att ta ut högre medlemsavgifter.

Det här är en utveckling som vi främst ser i våra storstäder. Riksidrottsförbundets statistik om medlems- och träningsavgifter förstärker den bilden. Den visar att personer boende på orter med högst 10 000 invånare i genomsnitt betalar 700 kronor per år. På orter större än 200 000 invånare är kostnaden istället 2 200 kronor. Siffrorna gäller utgifter för både barn och vuxna.


I en ny studie om idrottens kostnader har Centrum för idrottsforskning låtit forskare undersöka hur både föreningsföreträdare och idrottsföräldrar förhåller sig till utgifter inom idrotten. Båda grupper vittnar om att kostnaderna har ökat. Enligt föräldrarna riskerar utvecklingen dessutom att leda till utslagning av de familjer som inte har råd.

Förutom högre medlemsavgifter har det blivit dyrare att delta i cuper. Det handlar både om höjda cupavgifter och ökade kringkostnader i samband med matcher och resor.

– Det gamla klassiska konceptet att sova på luftmadrass i skolsal under cuperna verkar vara på väg ut till förmån för hotellboende. Tillsammans med övriga kostnader som utrustning, kläder och material utgör det en ansenlig del av familjens ekonomi, inte minst om det finns flera idrottande barn i familjen, menar Stefan Wagnsson och Christian Augustsson, idrottsforskare vid Karlstad universitet.

Det har dessutom blivit allt vanligare att sätta sina barn i kommersiellt drivna träningsläger, så kallade ”camps” eller idrottsakademier. Föräldrarna tycker också att föreningarnas förväntningar på ideella insatser känns betungande.

Centrum för idrottsforskning konstaterar att den organiserade idrottsrörelsen utgör en imponerande kraft i det svenska samhället som engagerar och aktiverar miljontals människor.

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss