Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Barnidrottsombud hos Skåneidrotten

31 MAJ 2016 08:36
Som en del av Skåneidrottens Idrottslyft och satsning på att skapa en ännu bättre skånsk barn- och ungdomsidrott har det inrättats en roll som ”Barnidrottsombud”.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2016 13:06

Rollen har två syften. Dels skall funktionen vara ett direkt stöd via telefon eller mejl för barn och unga i jobbiga situationer, dels skall funktionen sprida kunskap och medvetenhet om hur barn och unga har det. Eller kanske framför allt, hur de bör ha det i sin idrottsvardag.

Fem personer inom Skåneidrotten har via Kommunförbundet Skåne utbildats till barnrättsstrateger och jobbar kontinuerligt med att utveckla skånsk barn- och ungdomsidrott. Dessa skall alla kunna ta på sig att fylla funktionen som ”BarnIdrottsOmbud” men det är Martin Edbladh som är ansvarig för frågan och den som vanligen svarar på telefonsamtal och mailfrågor till Skåneidrottens BIO. Frågorna kommer främst från barn, unga, föräldrar och föreningar. Alla frågor är välkomna så länge de rör barn och ungas situation i idrotten.

Martin Edbladh förklarar varför Skåneidrotten är ett av de distrikt som satsar lite extra på att barn- och ungdomsfrågorna;

-          För oss är det helt avgörande för idrottens trovärdighet att förbund och föreningar tar avstamp i barnkonventionen. Då måste man bl. a. börja i ”barnets bästa” och då är vi inom idrotten helt eniga i att barnets bästa uppnår vi genom att jobba stenhårt för vår egen devis ”Så många som möjligt, så länge som möjligt och så bra som möjligt”.

Barnrättsfrågan har vind i seglen inom både skånsk och svensk idrott. Förutom Skåneidrottens egna barnrättsstrateger så har Skånsk fotboll, tennis, gymnastik, innebandy och ridsport alla utbildat varsin barnrättsstrateg. På nationellt plan har dessutom nyligen inrättats ett nätverk av barn- och ungdomsansvariga i samtliga 21 distrikt. Dessa genomgår under höst och vinter (2016/17) en omfattande fortbildning för att ytterligare kunna lyfta barnperspektivet i svensk idrott. Rollen som barn- och ungdomsansvarig är tvådelad även den, både kontaktyta och kunskapsspridning ingår.

BarnIdrottsOmbudet på Skåneidrotten nås via telefon 010-476 57 23 (kontorstid) eller mejl This is a mailto link  eller via webbsidan.

Kanske vill du läsa på först? Några lästips kan vara RF:s policy Idrotten Vill (kort version) eller deras Anvisningar för barn- och ungdomsidrott.

Skribent: Andreas Winblad

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss