Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Dags för verkstad - stärk civilsamhället

2017-03-30 12:00

För tretton månader sedan, den sista februari 2016, överlämnades utredningen ”Palett för ett stärkt civilsamhälle” med en mängd förslag till regeringen och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Trots att frågorna vi och utredningen lyfter är viktiga, har ännu inget hänt.
  • Uppdaterad: 2017-03-30 12:00

Utredningen för ett stärkt civilsamhälle som överlämnades i februari 2016 har haft i uppdrag att undersöka möjligheterna att på olika sätt underlätta för det civila samhällets organisationer att bedriva sin verksamhet, att utvecklas och därigenom bidra till demokrati, välfärd, folkhälsa, gemenskap och social sammanhållning.

Utredningen resulterade i en mängd förslag för att underlätta civilsamhällets verksamhet. En hel del hinder definierades liksom den bristande kunskap om det civila samhället som finns t.ex. inom statliga myndigheter.

Utredaren Dan Ericsson föreslår bland annat:
”Vid varje rekrytering av en myndighetschef ska ansvarigt departement överväga om kunskap om och erfarenhet från det civila samhället ska ingå i den kravprofil som upprättas, antingen som ett krav eller som en merit.”

Vidare förslår utredaren att:
”Det införs ett krav i kommittéförordningen på att om förslagen i ett betänkande har betydelse för villkoren för det civila samhällets organisationer ska konsekvenserna i det avseendet redovisas i betänkandet.”

Ytterligare förslag handlar t.ex. om hur livsmedelsregelverket ska beröra civilsamhällets verksamheter, hur konkurrensrätten kan ta hänsyn till organisationernas särart.

Föreningslivet skulle välkomna att förslagen också blir beslut. Men vad händer nu? Vem tar tag i förslagen?
Det undrar flera stora företrädare för civilsamhället bland annat RF:s ordförande Björn Ericsson i en artikel.

Läs artikeln i Dagens Samhälle här:
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sluta-se-pa-ideella-foereningar-som-foeretag-31876

 Mer om utredningen finns att läsa på http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/02/sou201613/                  

 

Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss