Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Klarar sig idrottsföreningen utan kontanter?

2017-06-16 10:24
Vi går mot ett kontantlöst samhälle. Vilka konsekvenser får det för idrottsföreningen?
  • Uppdaterad: 2017-06-16 10:27

Vi har alla märkt att våra banker inte längre hanterar kontanter som förr. Det är inte självklart att det går att skaffa en växelkassa på ett bankkontor och det är inte heller självklart att lämna in mynt och sedlar på ett bankkontor.

Swish är ett utmärkt hjälpmedel – föreningen kan till exempel ha olika Swish-nummer för olika aktiviteter men dessvärre är det inte avgiftsfritt för ideella föreningar.

-I längden är det inte hållbart att Swish är gratis för privatpersoner och låta ideella föreningar betala. Det kan att leda till felaktigheter som kan bli besvärliga för föreningar att lösa, säger Patrik Karlsson distriktidrottschef på Skåneidrotten.

Sparbanken Skåne har kommit med ett tidsbegränsat erbjudande som är i rätt viljeriktning. Med detta slipper ideella föreningar betala för Swish året ut.

-I en bättre värld hade detta erbjudande permanentats så hade kassören sluppit att, som privatperson, stå för föreningens Swish-konto något som är vardagen i många idrottsföreningar idag.

2007 lade Svensk Kassaservice ned och när lagen om grundläggande kassaservice upphörde fick länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster.

Som grundläggande betaltjänster räknas följande:
• möjlighet att ta ut kontanter
• möjlighet att betala räkningar
• möjlighet att sätta in dagskassor på bankkonto

I Skåne har projektet ”Ta betalt” genomförts i samverkan mellan Skånes Hembygdsförbund, Hela Sverige Ska Leva Skåne, Kommunförbundet, Region Skåne och Länsstyrelsen med finansiering av Post- och telestyrelsen. Syftet var att förbättra tillgången till grundläggande betaltjänster. Föreningar och företagare på den skånska landsbygden erbjöds inspirationsseminarier om digitala betallösningar och gavs möjlighet att se över hur kontanter kan hanteras i verksamheten i framtiden.

-Med detta i ryggen är en stark uppmaning till våra banker att underlätta vardagen för våra ideella ledare genom att ta bort avgifterna för Swish, avslutar Patrik Karlsson.

Mer om projektet finns på
https://www.hembygd.se/skane/projekt/genomforda-projekt/ta-betalt/

Läs mer om Sparbanken Skånes erbjudande
https://www.sparbankenskane.se/Privat/erbjudande/foreningar/gratis-swish/index.htm

Läs mer om problematiken kring Swish i en artikel i Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/QVlBJ/dyrt-for-foreningar-att-anvanda-swish

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss