Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Vägarna till Landslaget

2019-03-15 09:15

  • Skapad: 15 MAR 2019 09:15

I RF:s forskningsrapport Vägarna till landslaget (2015) undersökte forskare från Linnéuniversitet hur 330 landslagsidrottare i 39 idrotter tagit sig till landslaget. Resultatet visade att de allra flesta höll på med flera idrotter fram till ungefär 15 års ålder. Vi passade på att ta ett samtal med en av författarna till rapporten, PG Fahlström.

Det har gått 3,5 år sedan rapporten kom och du har varit ute och träffat många människor under dessa år, vad är den vanligaste frågan som du får när du föreläser om rapportens innehåll?

Det är svårt att säga exakt vad som händer i svensk idrott just nu, men det händer mycket och man skulle kunna säga att utvecklingen går åt olika håll. Till exempel har ju debatten om vad som kommer att hända inom idrotten när barnkonventionen blir lag blossat upp. Samtidigt som vi t.ex. ser hur så kallade akademier fortfarande toppar och selekterar i allt yngre åldrar.

Kan man se någon förändring kring hur föreningar resonerar idag jämfört med för några år sedan eller är det ”samma hjulspår som tidigare” som gäller?

Jag upplever att fler och fler föreningar har svårt att styra över verksamheten. Till exempel kan engagerade föräldrar lägga till extra träningar, föräldrar som helt enkelt köper två extra tennispass i veckan eller åker på ishockey-clinics med sina barn. Det blir allt viktigare att diskutera kring hur man kan hålla på allsidigt och kunna kombinera flera olika idrotter. Jag hör ofta ”min grabb vill ju bara hålla på med en idrott” och då anpassas verksamheten till de som bara har en idrott och istället för att öppna upp för fler alternativ blir det istället svårare att kombinera flera olika aktiviteter. Vilket ger andra problem för individerna. En idrott ger ett kompisgäng och den dagen man slutar riskerar man att tappa alla sina sociala kontakter.

Till sist, vilket är ditt bästa råd till föreningar som vill skapa hållbara och högpresterande idrottsmiljöer för sina aktiva idrottare?

Det verkar finnas ett förgivettagande inom idrotten om att intresset ska accelerera med stigande ålder. Inom andra områden vet man att intresset kan variera över tid men inom många idrotter utgår man från att det är ”inget roligt att vara halvbra”. Det som behövs är ett starkt skyddsnät, en bra stöttande miljö och där är ledarerfarenheten är viktig. Det finns få, eller ingen, som har en linjär karriärsutveckling utan det går upp och det går ner i utvecklingen även inom idrotten.

Man kan heller inte utesluta att de som har föräldrar som varit elitidrottande vet att det behövs tålamod, det ser vi i vår rapport Vägarna till Landslaget. De viktigaste slutsatserna i den rapporten stavas långsiktighet och hållbarhet – vi ska inte se dem som unga idrottare utan som unga människor som håller på med idrott. Det är viktigt att se människan först.

Vill ni höra PG fördjupa sina funderingar är det bara att anmäla sig till konferensen den 10 april där han är en av föreläsarna.

Konferens: Högpresterande Idrottsmiljöer

Rapport: Vägarna till landslaget

 

Skribent: Alexander Holmquist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss