Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Vikens IK vill vara en förening för alla

2019-11-14 13:47

Michael Rosenlind och Hanna Meijer är drivande i en satsning med fokus på jämställdhet i Vikens IK.
  • Skapad: 14 NOV 2019 13:47

Intresset för jämställdhet väcktes bland annat när de stötte på den gamla regeln att "tjejer inte får döma i killmatcher". De har efter detta fortsatt att leta efter orsaker till att flickor har sämre förutsättningar till idrottande. Det är gamla strukturer som sitter i väggarna och som är svåra att komma åt. Men inte desto mindre är de viktiga att lyfta för att göra problematiken synlig.

Vikens IK har tittat på hur träningstider, sponsringspengar, antal matcher och turneringar fördelas och har ambitionen att det ska bli en rättvis fördelning. Ett exempel är klubbens årliga turnering som funnits länge i föreningens regi. Hitintills har den endast varit öppen för pojkar. Nu har frågan lyfts: Varför är den bara för pojkar?  Svaret just här är att en annan förening i bygden har en cup för tjejer. 

Vikens IK kan kanske lägga ytterligare en cup för tjejer på andra årshalvan för att bli mer rättvisa. 

På senare tid antalet aktiva flickor i Vikens IK ökat efter att speciella satsningar gjorts på just den målgruppen.

Det har märkts att uppdelningen flickor/pojkar än så länge gynnas av att det är uppdelat i pojk- och flicklag. ”Flickorna stannar längre nu när de får mer möjlighet att ta plats, träna på egna villkor och ha roligt”, säger Michael. Det finns idag fler män än kvinnor som är tränare. Detta är något som självklart Michael och Hanna vill ändra på. Genom att få fler kvinnor engagerade som ledare och bli förebilder för barnen ruckas den satta normen. 

Det är viktigt att en satsning är förankrad i hela föreningen för att den ska få fäste och blomstra. I Vikens IK har responsen varit väldigt positiv. Såväl styrelse som övriga medlemmar är engagerade. En del av arbetet är att intervjua medlemmar i olika åldrar och kön för att få deras syn på saken vilket också ger en större kunskap och ökat engagemang. 

Michaels tips till andra föreningar som vill vara en förening för alla, förändra strukturer och bli mer jämställd, är att hitta personer som brinner för

frågan och sätta igång!”

Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 0104765700
Fax: +46406005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss