Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

RF:s förtjänsttecken - 11 skånska mottagare

2017-05-20 11:07
  • Uppdaterad: 2017-05-21 14:15

Om Riksidrottsförbundets förtjänsttecken

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades 1910 och fanns från början i både guld och silver. Från 1911 har det dock bara funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller distriktsidrottsförbund (DF) och utses av riksidrottsstyrelsen. Normalt utdelas vid varje Riksidrottsmöte 100 utmärkelser. Det är till de 100 idrottsledare som erhållit högst poäng utifrån ett framtaget poängsystem.


Skånska vinnare på plats: 
Christer Alemo, John-Ingvar Jeppsson, Bengt Madsen, Lars Rasmusson, Folke Sjöberg och Rolf Sjölund.


Totalt hade vi 11 skånska vinnare:

Christer Alemo, Malmö
Det har blivit totalt 50 år för denne jubilar. Föreningarna närmast hjärtat heter Vellinge Tennisklubb och Vellinge Golfklubb, men han har också haft uppdrag i Skånes Tennisförbund som sedermera blivit Tennis Syd.
Favoritidrotterna är förstås tennis och golf och favoriterna där är Stefan Edberg och Henrik Stenson. Bästa idrottsminne är tennisfinalen mellan Federer och Nadal i Australian Open, samt Henrik Stensons vinst i British Open i fjol. Det finns ingen speciell idrottsprofil han skulle vilja träffa. Hade han haft det hade de bjudits på stekt sill med potatismos och lingon. På TV är det i första hand deckare, sport och naturprogram som lockar.

Hans Eldh, Hallaröd
I bowlingklubben Adept har han varit och är fortfarande ordförande sedan 36 år. Favoritidrotterna är annars fotboll och simning och favoriter bland de aktiva är Zlatan och Sarah Sjöström. Något speciellt idrottsminne kan han inte plocka fram, men bland alla idrottsprofiler skulle han gärna ta en pratstund med Gunde Svan. Då skulle varmrökt lax med romsås serveras. På TV ser han helst på Vinterstudion.

John-Ingvar Jeppsson, Yngsjö
Här en riktig bowlingentusiast. För 41 år sedan var han med och bildade Tollarps Bowlingklubb och där har han verkat sedan dess. Efter tre år som ordförande blev han kassör. Ett uppdrag han har än i dag. I favoritidrotten heter favoriten bland de aktiva Martin Larsen. Bästa idrottsminne är när TBK för tre år sedan gick upp i Sydallsvenskan för att där avancera till elitseriekval. När klubben 2016 fick sin förste landslagsspelare inför junior-EM på Island är ett annat svårslaget minne. Den idrottsprofil han helst skulle vilja träffa är Lars Lagerbäck. Då skulle det serveras ”Rökeriets” schnitzel med stekt potatis och klassiska tillbehör, På TV tittar han gärna på naturprogram

Tina Leesment Bergh, Limhamn
Gymnastikföreningen Malmöflickorna har haft Tina i sina led under 48 år. Favoritidrotten är klubbens egen dansgymnastik där hon funnits med sedan 1955. Först som aktiv och sedan som ledare. En idrottare hon är imponerad av och förtjust i är Roger Federer. Bästa idrottsminne är det fina publikmottagande Malmöflickorna har fått vid alla de 13 Gymnaestrador i rad där de varit med sedan 1961 och som hålls vart fjärde år. Ett annat minne är när Malmöflickorna var på turné i USA 1965. De var då gäster i TV-sända Ed Sullivan Show och fick en pratstund med Sammy Davis. Mötet med Sammy Davis gjorde möjligen så stort intryck att hon inte kan komma på någon speciell idrottsprofil att träffa. Synd, för annars hade hen bjudits på fläskfilé eller kyckling i någon form. På TV är det i första hand sändningar från OS som lockar.

Bengt Madsen, Anderstorp
Föreningen han i första hand verkat i är Malmö FF. Totalt kan han skriva in 40 år som förtroendevald och förutom MFF, där han var ordförande under många år har han också suttit med i Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll. Favoritidrotten är förstås fotboll och bästa idrottsminne är fotbolls-VM i USA 1994 då han för övrigt var överledare för den svenska truppen. Någon speciell idrottsprofil att träffa kan han inte nämna, men att favoritmaten är skaldjur är helt klart. På TV ser han helst Rapport.

Claes Olsson, Ramlösa
Ringstorps BK, Helsingborgs Södra BoIS, Eskilsminne IF och Helsingborgs IF är klubbarna där han funnits under 40 år som ledare. Men han har också verkat i Skånes Fotbollförbund. Favoritidrotten är fotboll och favoritidrottaren är Ronaldo. Bästa idrottsminne är allsvenskt guld med Helsingborgs IF. Det finns ingen speciell idrottsprofil han skulle vilja träffa, så Wallenbergaren får han avnjuta i sin ensamhet. Favoriten på TV är ”Aktuellt”.

Lilly Ohlsson, Trelleborg
Det har blivit 37 år som ledare för denna jubilar. Klubben hon verkat i, bland annat som ordförande i 30 år är T-nabben BK.
Favoritidrotten är fotboll och som bästa idrottsminne vill hon lyfta fram sin 4:e plats i Bowling-SM när tävlingarna gick i Landskrona. Den idrottsprofil hon helst skulle vilja träffa är Sven-Göran Eriksson. Honom skulle hon då bjuda på pasta. Favoritprogram på TV är ”Vem vet mest”.

Lars Rasmusson, Malmö
I drygt 50 år har han verkat i hockeyklubben IK Pantern från Malmö. Dessutom i Skånes ishockeyförbund. I sin förening har han haft de flesta uppdrag och utöver det har han också verkat som domare.
Favoritidrotten är förstås ishockey, men någon speciell favoritspelare har han inte. Bästa idrottsminnet är när IK Pantern tog steget upp i hockeyallsvenskan. En gammal idrottsledare han gärna skulle ha skulle ha träffat är Richard Fagerlund. Han finns tyvärr inte med oss längre, men hade det varit möjligt hade småländska isterband stått på menyn. När han tittar på TV ska det helst vara en bra hockeymatch som visas. I brist på det fungerar en bra deckare

Per-Gunnar Sassarsson, Ystad
Föreningen han verkat i heter Sövestads IF och där har han funnits med i 40 år. Idrotten som gäller är fotboll och den personlige favoriten är den inte helt obekante Messi. Bästa idrottsminnet är när Sövestads IF 2006 vann serien utan att ha förlorat en enda match. Den idrottsprofil han gärna skulle vilja träffa är Usain Bolt. Då skulle han få smaka riktig svensk husmanskost. På TV ser jubilaren helst dokumentärer och sport.

Folke Sjöberg, Södra Sandby
Skidåkning är den idrott som ligger honom närmast hjärtat och i föreningen Lugi Skidklubb har han varit verksam cirka 45 år. Favoriterna inom skidsporten är Mora-Nisse, Sixten Jernberg och Gunde Svan. Bästa idrottsminne är varje års Vasalopp, ett lopp han i år genomförde för 45:te gången. Någon speciell idrottsprofil att träffa kommer han inte på. I stället vill han nämna sin pappa som en stor förebild. Han var ordförande i Vansbro AIK under 25 år. Helst äter jubilaren svensk husmanskost, men är inte främmande för det italienska eller asiatiska köket. När det gäller TV retar han mest upp sig på alla mediokra program, men ser gärna sport, ”på spåret” och kulturkanalen.

Rolf Sjölund, Vinslöv
Tyngdlyftning i Sörby BoIS i Vinslöv har gällt här under 40 år och kassör är sysslan han ägnat sig åt i första hand. Annars är favoritidrotten golf och bästa idrottsminne är guld i lag-SM. Favoritidrottaren är Henrik Stenson, en idrottsman han gärna skulle ta en pratstund med. Helst över en skånsk äggakaga med stekt fläsk och rårörda lingon. På TV ska helst visas Antikrundan.

Skribent: Joakim Lindström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss